Zgaga to niezwykle uciążliwy problem, który dotyka rzeszę osób. Nie każdy wie, jak sobie z nim radzić, a inni deklarują, że przyzwyczaili się już do tego dyskomfortu. Niepotrzebnie! Zrozumienie, czym jest i skąd się bierze zgaga, a także, jak ją rozpoznawać i leczyć, pozwoli Ci w odzyskaniu dobrego samopoczucia.
Co to jest zgaga?
Zgaga jest problemem żołądkowym, który objawia się nieprzyjemnym pieczeniem i charakterystycznym paleniem w okolicy mostka. Dolegliwości nasilają się zwłaszcza po jedzeniu oraz w czasie snu. Nie są przyjemne, a mają tendencję do nasilania się z wiekiem. Nie zawsze są zaburzeniem samym w sobie – zachowaj czujność, bo pozornie niegroźna zgaga może zwiastować większe problemy, np. z refluksem żołądkowym.
Skąd się bierze zgaga?
Zgaga ma bezpośredni związek z cofaniem się treści żołądka do przełyku. Dlatego też najczęściej przydarza się po posiłku, kiedy mamy wrażenie, że przyjęte, nadtrawione jedzenie z sokiem żołądkowym o niskim pH cofa się do przełyku, powodując pieczenie w klatce piersiowej. Im gorsza praca mięśni zlokalizowanych w górnej części przewodu pokarmowego (nadmierne rozluźnienie), tym bardziej odczuwalne i dokuczliwe odczuwanie zgagi.
Przyczyną zgagi nie zawsze jest refluks żołądkowo-przełykowy. Problem nierzadko dotyczy osób w pełni zdrowych lub takich, które nie wiedzą, że cierpią z powodu np. zapalenia przełyku. Wtedy możemy mówić o zgadze czynnościowej.
Czym objawia się zgaga?
Objawy zgagi zazwyczaj są uporczywe i trudne do przeoczenia. Charakterystyczną dolegliwością jest pieczenie w klatce piersiowej, a dokładniej za mostkiem. Cofanie się treści żołądka powoduje także nieprzyjemny, kwaśny zapach z ust. Nierzadko chorzy skarżą się na bóle gardła i wrażenie, jakby coś utrudniało im przełykanie. To z tego powodu pojawia się także suchy, uporczywy kaszel.
Najczęściej powyższe objawy pojawiają się po obfitym posiłku (po upływie 30-60 minut od jego zakończenia) i w czasie leżenia. To w tej pozycji kwas żołądkowy ma ułatwione przemieszczanie się w kierunku gardła.
Leczenie zgagi
Zgaga oznacza duży dyskomfort dla pacjenta, a naszym zadaniem jest po pierwsze ustalenie przyczyn tego zaburzenia, a po drugie zaproponowanie najlepszej metody leczenia. Wyróżniamy:
- metody farmakologiczne – przyjmowanie leków zobojętniających kwas żołądkowy (tabletki, pastylki do ssania lub rozgryzania), przyjmowanie leków hamujących wydzielanie kwasu przez komórki żołądka,
- metody domowe – trudno oczekiwać, że całkowicie wyeliminują problem zgagi, ale mogą złagodzić objawy, które jej towarzyszą. Zalicza się do nich picie sody oczyszczonej rozpuszczonej w wodzie, picie chłodnego mleka oraz chrupanie migdałów.
Zgaga może nasilać się w okresie ciąży, co jest efektem działania hormonów rozluźniających zwieracze przełyku. Kobiety ciężarne, ale nie tylko wszyscy cierpiący na zgagę, powinni skonsultować swoje objawy z lekarzem prowadzącym. Pomoże on dopasować leki, a co najważniejsze ustali przyczynę problemu.